Belysta knän hjälper inte mot jet lag

Tvärtemot tidigare rön är det bara via celler i ögonen som kroppen kan ställa om sin dygnsrytm.
Publicerad

Vid resor över klotet tar det tid att ställa om kroppens vakenhetsrytm. År 1998 väckte det därför stor uppmärksamhet när forskare sade sig kunna påverka försökspersoners dygnsrytm genom att belysa deras knäveck. Det sades att metoden skulle kunna användas vid skiftarbete och långa flygresor för att underlätta omställningen. För att avgöra om personerna var i dag- eller nattfas mätte forskarna deras kroppstemperatur.

Nu rapporterar en annan forskargrupp i tidskriften Science att de förgäves har försökt upprepa försöken. Senare forskning har visat att kroppstemperaturen varierar mer än man tidigare har trott. Därför mätte man nu i stället nivåerna av vakenhetsämnet melatonin i blodet. Ingen av de 22 försökspersonernas dygnsrytm påverkades av ljus i knävecken.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor