Hoten från rymden

I somras skulle jorden gå under, igen. Denna gång den 1 februari 2019, då asteroid 2002 NT7 beräknades kollidera med jorden.
Publicerad

Smällen skulle bli en global katastrof och kunna förgöra en hel kontinent. Hotet kunde dock, som tur var, snabbt avlysas – och i dag vet vi att den två kilometer långa asteroiden NT7, inte kommer att kollidera med jorden de närmaste hundra åren. Men det kommer att komma fler larm om annalkande faror från skyn. I jordens närmaste luftrum passerar nämligen en strid ström av asteroider, meteorider och kometer, och varje dag landar flera ton rymddamm på jorden.

De riktigt stora domedagsbumlingarna är dock sällsynta. En asteroid av NT7s storlek beräknas ramla ner i genomsnitt vart femmiljonte år. Risken att vi ska råka ut för en sådan katastrof under vår levnad är därför ytterst liten. Vårt jordklot, däremot, har varit med om åtskilliga sådana händelser.

Tidskriften Science rapporterade i somras om ett meteoritnedslag som antas vara det äldsta vi känner till. För knappt 3,5 miljarder år sedan ska en himlakropp med en diameter på 2 mil ha kolliderat med jorden. En grupp amerikanska geologer har hittat spår av nedslaget i form av utomjordiska metaller i berggrunden i södra Afrika och Australien.

Teleskop över hela världen söker regelbundet av himlen i ett projekt som heter Spaceguard. Syftet är att identifiera 90 procent av alla de asteroider i planetsystemet som kommer att korsa jordens bana inom loppet av en tioårsperiod.

Spektakulära filmer som Armageddon och Deep Impact har lärt oss vad vi har att vänta den dagen katastrofen är ett faktum. De bägge Hollywoodfilmerna har kostat mer att producera än hela Spaceguard -projektets nota.

– Vad som oroar mig nu är att vi har svårt att hålla reda på alla observationer, säger Hans Rickman. Han är astronomiprofessor vid Uppsala universitet och generalsekreterare i Internationella astronomiska unionen, som har en enhet som analyserar alla nyupptäckta himlakroppars banor.

– Snart är japanerna i gång med nya teleskop, och på Hawaii planerar man också att leta efter asteroider. Men vi har inte tillräckligt med resurser att analysera alla data. Det är mycket mer glamoröst att få pengar till nya teleskop, hitta asteroider och få äran att namnge dem, säger han.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor