Urmänniskan nästan dubbelt så gammal

Ett nytt skelettfynd ser ut att flytta tillbaka människans ursprung flera miljoner år.
Publicerad

I en öken mitt i Afrika hittade en ung forskare från Tchad för drygt ett år sedan ett intressant kranium. Forskaren tillhör en grupp paleontologer som arbetar under ledning av fransmannen Michel Brunet. Fyndet är sensationellt.

I somras publicerade Brunet tillsammans med en lång rad andra forskare en artikel i tidskriften Nature där de hävdar att kraniet tillhör den äldsta kända representanten för människosläktet Homo. Kraniet är mellan 6 och 7 miljoner år gammalt. Den berömda Lucy, som länge ansågs vara äldst, levde för 3,4 miljoner år sedan.

Om kraniet verkligen är från en varelse som tillhör människosläktet stöder det den kontroversiella teori som genetikern Ulfur Arnason vid Lunds universitet skrev om i F&F i december 2000. Han anser att människan och schimpansens gemensamma förfader levde för 12 miljoner år sedan och inte för 5 miljoner år sedan som många andra forskare tror.

– Fortfarande finns många frågetecken när det gäller kraniet. Det kan t ex ha tillhört en gorilla. Vetenskapligt sett vore det ännu intressantare, eftersom fossil av apor är ytterst sällsynta, säger Ulfur Arnason.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor