Kunnigt och roligt om stress

Publicerad

En sebra som fridfullt betar på savannen drabbas av förståeliga skäl av stress när ett lejon dyker upp.

Men till skillnad från småbarnsmamman som springer mellan jobb, dagis och hemmet får inte sebror magsår och förhöjt blodtryck.

Varför zebror inte får magsår handlar om varför de stressreaktioner som skyddat oss under årtusendena numera gör oss sjuka. Robert Sapolsky är neurobiolog och skriver kunnigt, roligt och lättförståeligt om vad stress gör med kroppen. Hans tes är att stress i sig inte ger sjukdomar, men att stressreaktioner som pågår länge gör oss sjuka.

I boken beskriver han vad som sker i kroppens olika organ vid stress. Det går utmärkt att läsa de olika kapitlen för sig. I exempelvis kapitlet ”Sex och fortplantning” förklarar han varför stress gör att lusten minskar.

Författaren beskriver noggrant den forskning som ligger bakom de nya rönen, och hans vetenskapliga påståenden styrks med referenser. Trots detta har boken blivit en försäljningssuccé i USA – ytterligare ett bevis på att trovärdighet inte behöver vara tråkig.

Varför zebror inte får magsår

Sapolsky, Robert M
Natur och Kultur

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor