Döende stjärna i 3D

Sista skriket gav genklangi hela Vintergatan.
Publicerad

I början av 2002 drabbades en stjärna i stjärnbilden Enhörningen på södrastjärnhimlen av en ovanlig nytändning. Under en kort tid lyste stjärnan V838Monocerotis upp så kraftigt att den blev den starkast lysande stjärnan ihela Vintergatan. En intensiv ljuspuls skickades ut. Vi kan följa dess färdgenom stjärnans dimmiga omgivningar i en serie bilder som det rymdburnaHubbleteleskopet tog förra året.

V838 Monocerotis är en gammal stjärna som redan har inlett sin dödsprocessgenom att kasta ut gas och stoft från sitt inre. Ljuspulsen gör det möjligtför astronomerna att studera detta stofttäcke i tre dimensioner, på liknandevis som människokroppen kan avbildas genom skiktröntgen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor