Snart kommer detaljvädret

Följ regnmolnets vandring i din mobil.
Publicerad

Med billig datorkraft, nya matematiska modeller och allt tätare automatiska väderstationer experimenteras det på flera håll i världen med extremt lokala väderprognoser som gäller några timmar framåt.

I USA prövar IBM att göra prognoser med 1 kvadratkilometers noggrannhet över New York-området. Flera företag har också börjat erbjuda lokalt väder i utvalda amerikanska städer som man kan läsa på sin bärbara dator eller i mobiltelefonen. Men detaljprognoser kostar datorkraft. En fördubbling av noggrannheten i en prognos kräver åtta gånger mer beräkningskapacitet.

De detaljerade väderprognoserna kräver också data från nya insamlingsstationer och nya matematiska modeller. När meteorologerna kommer ner på kilometernivå måste modellerna räkna på enskilda åsk- och regnmoln. Men å andra sidan är poängen att man just ska kunna förutsäga vart molnen tar vägen och när de löses upp.

– De väderfenomen som är intressantast är också de som är svårast att göra prognoser för, säger Martin Hedberg, meteorolog på väderförtaget Swedish Weather Center.

Swedish Weather Center har bl a specialiserat sig på att göra detaljerade prognoser åt Vägverket. Dessa visar när frosten kommer till en viss bro, och dessutom hur den sprider sig från ena brofästet till det andra, något som är viktigt att veta vid vägarbeten. Det handlar om noggrannhet på ner till 10 meter, men å andra sidan gäller prognosen inte 100 meter bort från vägen. Även tidsskalan krymper, från timmar till minuter.

– I de detaljerade prognoserna blir den lokala geografin mycket mer intressant. Vi kör med en bil en molnfri natt för att mäta strålningsbalansen och lära känna vägbanans egenskaper. Sedan vet vi var det är bäst att placera ut en mätstation och kan göra exakta prognoser för hela vägavsnitt.

>Så tekniken finns. Det svåra med att göra detaljerade prognoser för konsumentbruk över exempelvis Stockholms alla stadsdelar är att göra tjänsten användarvänlig och uppnå tvåvägskommunikation.

– Ska de segla, hänga tvätt eller måla huset? Det avgör vilken typ av prognos de kan vilja ha och vilken känslighet de har för de olika väderegenskaper som vi förutsäger.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor