Hur fungerar väderpinnen?

Fuktigheten spelar roll för träets rörelser, svarar meteorologen Lennart Robertson.
Publicerad

Fråga:

Jag har en väderpinne som är tillverkad av en ung, avbarkad del av en grantopp som sitter monterad med ”rotänden” uppåt på en vägg. När det är regn slokar pinnen, medan den riktas uppåt vid solsken. Jag har ingenjörsutbildning och tycker mig vara kunnig i de mekaniska rörelser som uppkommer i anslutning till krafter som värmepåverkan eller fuktighet, medan väderpinnens rörelser synes bli de motsatta. Vad påverkar väderpinnen, och vad är det egentligen den visar?

Svar:

Jag antar att du som jag utgår från att vedtillväxten runt pinnen är ojämnt fördelad. Vid fukt eller värme utvidgas den ojämnt och man får en bimetallseffekt. Därför borde den, som du skriver, krokna vid varmt och fuktigt väder i stället för tvärtom.

Den enda rimliga förklaringen som jag kan se är att pinnen kroknar när den torkas. Vid högre fuktighet närmar den sig sin ursprungliga form. Värmen betyder nog inte så mycket.

Annars skulle man tro att en tallpinne vore bättre. Tallvirke håller sina celler öppna vid torkning, medan gran sluter sina celler. Det kan man smärtsamt få erfara om man lägger ett furugolv för tätt i sommarstugan och återvänder när vinterfukten gjort sitt. Grangolv rör sig inte så mycket, vilket byggare haft klart för sig i århundraden.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor