Icke-sjukdomar framröstade

Sjukdomsbegreppet är ständigt i förändring.
Publicerad

I takt med att allt fler svenskar är sjukskrivna börjar läkare och politiker fundera över vad sjukdom egentligen är. Vad som anses vara sjukt förändras tydligt under tidernas lopp. År 1979 undersökte den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal vad medicinare och allmänhet ansåg vara sjukdomar bland 38 listade tillstånd. Då tyckte alla tillfrågade att malaria och tuberkulos var sjukdomar. Men av medicinstudenterna ansåg bara en femtedel att detsamma gällde depression, och bland forskande läkare tyckte bara knappt varannan att högt blodtryck är en sjukdom.

Nyligen gjordes därför en ny omröstning. Där fick tidskriftens läsare rösta fram ”icke-sjukdomar” på en lista med 200 tillstånd som redaktionen sammanställt. Här visas de 20 högst listade med avseende på antal röster. Om 25 år har kanske vissa av dessa betraktas som sjukdomar både i allmänhetens och i läkares ögon.

 1. Åldrande
 2. Arbete
 3. Uttråkning
 4. Påsar under ögonen
 5. Låga kunskaper
 6. Skallighet
 7. Fräknar
 8. Stora öron
 9. Grått eller vitt hår
 10. Fulhet
 11. Barnafödande
 12. Sekelskiftesmissmod
 13. Jet lag
 14. Olycklighet
 15. Celluliter
 16. Baksmälla
 17. Oro över penis storlek
 18. Graviditet
 19. Dåligt vägvett – ”vägilska”
 20. Ensamhet
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor