Strålande sol på topphumör

Det rymdbaserade solteleskopet SOHO har haft stressiga dagar hela hösten.
Publicerad

Helt oväntat avvek solen från sin aktivitetscykel på 11 år och brakade ut i olika utbrott som var de största som solforskarna någonsin har observerat.

– Tänk er Kalifornien. Det är mitt i sommaren och solen lyser och värmer härligt. Plötsligt börjar det snöa och snöstormen håller på i över två veckor. Det skulle en väderprognosmakare kalla ovanligt väder för årstiden, säger solforskaren Henrik Lundstedt och jämför med solen.

Han är lika förvånad över solens beteende som en kalifornisk meteorolog skulle vara över snön.

Den grandiosa bilden här ovan är vinnaren i en omröstning som forskarlaget bakom SOHO utlyste för allmänheten och som 24 000 personer deltog i. Att solen inte lyser så apelsingul som den brukar beror på att bilden är en sammanslagning av tre observationer i olika våglängdsområden. De blå fälten visar relativt lugna områden i koronan, och det gulvita är 1,5 miljoner grader heta slutna magnetfältsöglor. De röda fälten visar heta loopar som sträcker sig över solfläckarna på solens yta.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor