Entusiastiskt om rymden

Publicerad

Det kanske är just nu, när två Marsrovers kryper runt i dammet på vår röda granne, som det är dags att begrunda vad man vet och vad man tror om liv i rymden. Finns det liv där ute? Vilken är vår plats i världsalltet? Varifrån kommer vi och vart är vi på väg? Frågorna har ställts länge, och författaren verkar ha behållit sin barndoms fascination för science fiction. Så småningom upptäckte han att han inte var ensam – en hel generation forskare har funnit sina drömmars källa i samma 1950-talslitteratur.

Esko Valtaoja, som är professor i astronomi i Åbo, är bekant för dem som läst F&F 4/02 och hans artikel om möjligheter att finna intelligent liv i rymden – Hallå, alla intelligenta rymdvarelser! Texten återfinns i boken, tillsammans med flera andra essäer om modern astronomi och kosmologi, och inte minst det nya forskningsfältet på frammarsch – astrobiologi – som kombinerar den samlade kunskapen med att söka efter spår av levande varelser i det oändliga världshavet. Entusiasmen lyser igenom i denna i Finland prisbelönta bok, som tack vare sin personliga ton och humor även kan ge svenska läsare stor behållning.

Hemma i världsrymden

Valtaoja, Esko
Söderström/Atlantis

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor