Spunna nanotuber

Nanotuber går att skapa på nytt sätt.
Publicerad

Nanotuber består av grafitskikt som rullat ihop sig till mycket tunna rör. Ändarna på tuberna korkas igen av pyttesmå halvklot av kol. Tuberna är cirka 2 nanometer i diameter – därav namnet – och kan vara upp till en millimeter långa. Fördelarna är många, bland annat är tuberna ett av de starkaste material som vi känner till. Och eftersom nanotuber är halvledande, kan de ersätta kisel den dag då kiselkretsarna inte går att göra mindre.

Att foga samman enskilda tuber till tjockare fibrer på ett smidigt sätt har visat sig mycket svårt, men vid University of Cambridge i Storbritannien har man nu löst problemet. Genom att hetta upp en blandning av olika vätskor skapas enskilda nanotuber. Ur den heta gasblandningen från tillverkningen har man lyckats få tuberna att växa och på så sätt lyckats ”spinna” en lång tråd av nanotuber.

– Det är verkligen intressant att det går att tillverka så långa fibrer genom att spinna fram dem. Problemet är dock att de mekaniska och elektriska egenskaperna fortfarande inte är särskilt goda. Men det kommer att kunna förbättras, säger Eleanor Campbell, professor vid Sektionen för fysik och teknisk fysik, Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor