Nytt gummi kan ersätta brosk

Forskare på Chalmers har utvecklat ett nytt gummimaterial som kan ersätta brosk i kroppen. Första tillämpningen kan bli en urinkateter.

Publicerad

Som hårgelé. Så beskriver Martin Andersson, professor i kemi vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, konsistensen på det nya gummimaterialet som han och hans forskarkollegor utvecklat under flera år. Det är enkelt att forma till olika strukturer. När det sedan utsätts för ultraviolett ljus härdar det och blir som segt gummi.

– Mekaniskt har det liknande egenskaper som brosk. Det innehåller dessutom bara substanser som redan används inom medicinteknik, säger Martin Andersson.

Urinkateter först ut

Ett första användningsområde kan bli urinkatetrar. I ett pågående projekt testas om det går att tillverka slangar av det nya materialet i industriell skala. Några försök har dock ännu inte gjorts på vare sig djur eller människor har dock ännu inte gjorts.

Förutom att det är giftfritt har materialet flera andra fördelar. På nanonivå innehåller det små hålrum som skulle kunna laddas med läkemedel som sedan utsöndras kontinuerligt inne i kroppen. Det kan också ytbehandlas så att det blir bakteriedödande genom att binda små, naturligt förekommande peptider till ytan.

Upptäcktes av en slump

Upptäckten gjordes av en slump. Forskarna har tidigare utvecklat ett geléaktigt, antibakteriellt  material för sårvård. Nu sökte de ett hårt material som liknade ben. De testade att blanda i plexiglas, men resultatet blev inte det väntade. I stället för ett hårt så fick de ett elastiskt material.

– Då fick vi tänka om och fundera på om det fanns andra vävnader vi kunde ersätta, säger Martin Andersson.

Både det antibakteriella plåstret och det nya nanogummit är patentsökt och utvecklas vidare inom ett avknoppningsföretag som bildats av forskarna.

Det nya materialet har presenterats i tidskriften ACS Nano.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor