Planet i förstoringsglas

Med hjälp av ett naturligt förstoringsglas i rymden har astronomer för första gången kunnat göra en direkt observation av en avlägsen planet.
Publicerad

I Skyttens stjärnbild och 17 000 ljusår bort ligger en planet som har givit sig till känna genom en så kallad kosmisk mikrolins. Det fjärran planetsystemet ligger mitt emellan oss och en bakomliggande stjärna. När ljuset från stjärnan passerar planetsystemets gravitationsfält bryts det som om det passerade en konkav glaslins.

Genom att studera ljuset från den kraftigt förstärkta bakomliggande stjärnan kan astronomerna urskilja de två objekt som ligger i vägen: en stjärna och dess jätteplanet. Astronomerna hoppas att med denna metod också kunna upptäcka planeter som inte är större än Neptunus, och kanske även jordliknande planeter.

Upptäckten rapporteras i Astrophysical Journal Letters.

Publicerad

Kosmos

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor