Historieförstörare som förnöjer

Historieförstörare brukar inte vara uppskattade.
Publicerad

Men när folklivsforskaren Bengt af Klintberg fortsätter att avslöja historier du hört av kompisar, sett på tv eller läst om i tidningarna så kan man bara njuta. En av hans vandringssägner hade jag hört Henrik Schyffert återberätta på tv bara ett par dagar innan jag fick boken i min hand: om en bekants bekant som av misstag sparkat in en lösflygande kanariefågel i en öppen spis efter en fin middag hos ett främmande värdpar. Det var en brasa tänd i spisen. Men det var alltså bara ännu en skröna som cirkulerar . . .

Detta är folkbildning när den är som bäst: det är lärorikt utan att vara tråkigt, roligt utan att vara billigt. Dessutom säger berättelserna något väsentligt om vår tid och våra illusioner.

Glitterspray och 99 andra klintbergare

af Klintberg, Bengt
Atlantis

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor