Varför är julfirandet så viktigt?

När barnen blev stora nog att fatta egna beslut bestämde vi oss i vår familj för att sluta fira högtider som jul och födelsedagar. Reaktionerna från omgivningen blev blandade och starka, allt från misstro till löje, men ingen var positiv. Varför är det så viktigt för så många att fira årsdagar och högtider? /Lars Nordgren

Publicerad

Den som bryter mot traditionen kan skapa oro i omgivningen.
Image: Getty images

Svar av Agneta Lilja, etnolog

Ritualer eller traditioner som jul, midsommar och födelsedagar, vilka firas på ungefär samma sätt inom en kultur, skapar trygghet och gemenskap i gruppen och signalerar att tillvaron är i balans. Ritualer markerar övergångar i livet (dop, bröllop) eller året (årshögtider). Att ifrågasätta, förneka eller ignorera ritualer kan därför uppfattas som ett hot mot gruppen, som att balansen rubbas och samhällsordningen kommer i gungning. Att sätta sig över traditionellt firande av ritualer kan också uppfattas som snobberi i enlighet med Jantelagens ”du ska inte tro att du vet bättre än vi.”

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor