Vad är känt om Jesus?

Jesus levde ju inom romarrikets gränser – ett imperium som väl upprätthölls med en hel del administration och byråkrati. Står det något om Jesus i romerska handlingar, och i så fall vad? /Åke

Publicerad

Image: Getty images

Svar av Cecilia Wassén, forskare i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet

Av det romerska rikets byråkrati finns inte mycket bevarat, inte heller några handlingar från Judéen på Jesu tid. Det vanligaste skrivmaterialet var pergament (behandlad djurhud) och papyrus och sådant material har i regel förmultnat och förstörts under 2 000 år.

Ett berömt undantag från ungefär samma tid och region är de så kallade Dödahavsrullarna, som bevarats gömda i grottor i Judéens öknen och upptäckts först under 1900-talet. Dessa fragmentariska skriftrullar består främst av judisk religiös litteratur. De yngsta av dem har daterats till några decennier efter Jesu död, men berättelser om honom eller hans följeslagare förekommer inte heller där.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

De viktigaste skrifterna för information om den historiske personen Jesus är Nya testamentets evangelier. Dessa är dock skrivna en generation efter Jesus död, cirka år 70–100, och inte av lärjungar till Jesus, vilket många felaktigt trott.

Cecilia Wassén har tillsammans med Tobias Hägerland har hon skrivit boken Den okände Jesus: berättelsen om en profet som misslyckades (Langenskiöld, 2016).

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor