Fruktsocker omvandlas till fett

Hos möss som dricker vatten sötat med fruktos omvandlas energin i större utsträckning till fett.
Publicerad

Läsk och juice har beskyllts för att vara en starkt bidragande orsak till att västvärldens barn blir feta. Nu skriver amerikanska och tyska forskare i tidskriften Obesity Research att fruktos tycks påverka ämnesomsättningen på så vis att de druckna kalorierna omvandlas till fett, i alla fall om man är mus.

Mössen delades in i fyra grupper, som under 60 dagar förutom sin vanliga pelletdiet fick dricka vatten, fruktoslösning, sockersötad läsk utan koffein eller sockerfri läsk. Alla möss vägde in på runt 40 gram, men efter två månader hade de som drack fruktossötat vatten ökat allra mest i vikt. Mest markant var att de hade lagt på nästan dubbelt så mycket fett som de andra mössen. Detta gick att se eftersom mössen tre gånger i veckan genomgick ett slags magnetresonansavbildning där sammansättningen av fett och muskler mättes.

– Vi vet att kalorier som dricks inte registreras på samma sätt som de vi äter. Detta gör att kroppens mättnadssystem slår till för sent. Levern verkar också omsätta fruktos annorlunda än andra kolhydrater, men varför vet vi ännu inte, säger doktoranden Hella Jürgens vid Tyska institutet för nutrition i Nuthetal.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor