Fruktsocker värre än druvsocker

Att för mycket socker är skadligt är väl känt. Nu visar det sig att det även spelar roll vilket slags socker socker man får i sig.
Publicerad
Honungskaka. Fruktos är dubbelt så sött som glukos och finns i frukt och i honung.
Bild: Simon Fraser/SPL
Under tio veckor lät forskare vid University of California at Davis överviktiga personer inta en fjärdedel av sin näring i vätskeform – antingen sötad med fruktsocker (fruktos) eller med druvsocker (glukos). Alla gick upp i vikt, men bara de som druckit fruktossötad dryck ökade andelen fett som lagras in i buken runt inälvorna, något som leder till ökad okänslighet för hormonet insulin. Att deltagarna redan var överviktiga påverkar resultatet. – Hade de varit normalviktiga hade de nog snarare höjt sina blodfetter, men det är ju inte heller bra, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson, som forskar om aptitreglering vid Lunds universitet. I Sverige tolkade en del resultaten som att det är skadligt att äta frukt. – Det är en felaktig slutsats. Frukt innehåller fibrer, vitaminer och anti­oxidanter som är bra för oss. Den lilla mängden fruktos i frukt är ingen fara, till skillnad från att dricka fruktossötad läsk eller, för den delen, stora mängder juice, som ju är en klassisk sockerfälla, säger hon. Tidigare har forskare sett att just flytande kalorier är extra svåra för kroppen att uppfatta som föda. Detta bekräftas i en ny amerikansk studie där man låtit 800 personer i 18 månader rapportera hur mycket och vad de druckit. Det visade sig att förändringar i mängden dryck spelar större roll för vikten än förändringar i vad man äter, skriver forskarna i American Journal of Clinical Investigation.

Fel molekyl

I notisen *Fruktsocker värre än druvsocker* på sidan 4 i F&F 5/09 har tyvärr en molekylmodell föreställande laktos nästlat sig in i stället för fruktos. Stort tack till Gösta Brunow i Saltsjöbaden som var först med att påpeka denna fadäs.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor