Tandläkare kan för litet om barnbedövning

Var tredje tandläkare anser att smärtfria behandlingar är en utopi.
Publicerad

För många tandvårdsrädda personer började rädslan i samband med smärtsamma behandlingar under barnaåren. Nu har Göran Dahllöf, professor i odontologi vid Avdelningen för barn- och ungdomsvård, Karolinska institutet, gjort en enkät där drygt 420 allmäntandläkare svarade på frågor om hur de använder smärtlindring på barn.

Var tredje tandläkare anser att smärtfria behandlingar är en utopi, och några procent tycker också att smärta ”hör till”. Hälften av de svarande anser att 3-5-åriga barns vittnesmål är osäkra och att barnen blandar ihop obehag med smärta.

– Risken med att inte använda smärtlindring i tillräcklig grad är att vi får en stor grupp tandvårdsrädda som undviker tandvård och som när de väl söker kräver omfattande behandlingar, säger Göran Dahllöf.

Tandläkare graderar generellt smärta vid tandvårdsbehandling lågt. En anledning kan vara att tandläkare sällan behöver tandvård.

– Kolleger som varit hos tandläkaren kan säga: Vad nyttigt det var! säger Göran Dahllöf.

Tandläkarna anser sig inte behöva mer utbildning vad gäller smärtlindring för barn. Göran Dahllöf menar dock att smärtlindring måste diskuteras mer öppet på arbetsplatserna. Studien publiceras i European Journal of Paediatric Dentistry.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor