Sprider stjärnstoft i rymden

Krabbnebulosan är en sex ljusår bred rest av ett supernovautbrott.
Publicerad

Stjärnutbrottet 6 500 ljusår bort från oss skedde år 1054 och noterades av kinesiska och japanska astronomer, och med all sannolikhet även av Nordamerikas indianer. Allt sedan dess sprids stjärnstoftet genom rymden.

De orangefärgade fransarna är stjärnrester och består i huvudsak av väte. Inuti molnet gömmer sig en snabbt roterande neutronstjärna, en tung kärnrest av supernovan. Blåskenet kommer från elektroner som snurrar med ljusets hastighet i dess magnetfält. Neutronstjärnan sänder ut dubbla ljuspulser när den, likt en rymdfyr, roterar 30 varv i sekunden.

Krabbnebulosan döptes av den irländske astronomen Lord Rosse. Han upptäckte den år 1844 och använde då sitt hembyggda teleskop, dåtidens största i världen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor