Studenter överskattar sin fruktsamhet

Svenska universitetsstuderande önskar ha barn, men vill helst vänta.
Publicerad

Nästan alla av 400 tillfrågade Uppsalastudenter vill ha ett eller flera barn. Men hälften av kvinnorna tänker sig att få sitt sista barn mellan 35 och 39, en ålder då fruktsamheten avtagit. Kvinnorna överskattar också chansen att bli gravid med hjälp av provrörsbefruktning.

Även männen har en överdrivet optimistisk syn på kvinnors fruktsamhet. Bland dem tror hela 60 procent att en kvinnas förmåga att bli gravid inte sjunker drastiskt förrän efter 40 års ålder. I själva verket sker det redan vid 35.

– Detta är ett allvarligt kunskapsproblem! Många par skjuter i god tro upp att få barn och fattar livsavgörande beslut på bristfälliga grunder, säger Claudia Lampic, docent vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.

– Ett bra tillfälle att informera kvinnor är vid gynekologbesök när de får preventivmedel. Det finns ingen lika tydlig situation när unga män möter hälsovården, men det är viktigt att betona att det är ett problem för båda i paret, säger hon.

Resultaten presenteras i tidskriften Human Reproduction.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor