Alzheimer mer ärftligt än väntat

Sjukdomen är till 80 procent ärftlig, visar den största demensstudien på tvillingar.
Publicerad

När svenska och amerikanska forskare undersökte 12 000 tvillingpar såg de att 80 procent av orsakerna till Alzheimers sjukdom är genetiska. Men miljön spelar också roll. När en manlig enäggstvilling drabbas har brodern 55 procents chans att inte bli sjuk eller att drabbas sent. Det längsta tidsspannet i studien mellan två insjuknade tvillingar är arton år.

Hur ska man då minska sin egen risk om en nära släkting har drabbats?

– Jag sitter i den sitsen själv eftersom min mamma dog i alzheimer. Man får försöka föra ett sunt liv. Det som är bra för hjärtat – inte röka, motionera, äta sunt – är också bra för hjärnan, säger Nancy Pederson vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet.

– Det finns också studier som tyder på att ett mentalt stimulerande arbete, där man arbetar med människor, är skyddande. Detta vore intressant att följa upp i vårt material, säger hon.

Studien publiceras i Archives of General Psychiatry.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor