Sahara i månskugga

När månskuggan löpte över jorden den 29 mars i år var det i den nordafrikanska öknen som den totala solförmörkelsen varade som längst, dryga fyra minuter.
Publicerad

Vid libyska gränsen, på en höjd utanför den lilla egyptiska kuststaden Sallum, var vi 8 500 personer som redan i gryningen var på plats för att tilldelas en utsiktsplats. Många hade tillbringat natten i tält.

Det här är historiska marker, här utspelade sig andra världskrigets ökenstrider mellan Storbritannien och axelmakterna. Sallum var platsen för den totala solförmörkelsen i Egypten, och ryktena hade surrat om president Mubaraks ankomst. Mycket riktigt blev hans helikopter synlig lagom till ”first contact”.

Under en timme och 20 minuter fördjupades skymningen, och Sirius tändes på himlen. Även Merkurius trädde fram. Temperaturen sjönk så att koftan åkte på. När väl månen skymde solen helt föll mörkret och svalorna tystnade. Men horisonten rodnade som i gryningen eller om aftonen.

En person i sällskapet upplevde här sin sjätte solförmörkelse, och han utropade den som nummer ett eftersom luften var så klar, Saharas himmel så vid och koronan så strålande.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor