Första vykortet från Venus

De första bilderna har nu anlänt från Venus Express, Europeiska rymdstyrelsens utflyktsfarkost till vår närmaste granne.
Publicerad

Kamerorna på en ny rymdsond, Venus Express, har nu för första gången avbildat utsikten mot Venus sydpol. Det skedde från drygt 200 000 kilometers höjd den 12 april, dagen efter ankomsten.

Bilden till vänster är tagen på dagsidan och visar i synligt ljus solstrålarna reflekterade mot molntoppar belägna ner till 65 kilometer ovan ytan. Den högra bilden är tagen i infrarött ljus och visar värmestrålning från molnen som rör sig i spiral kring polen på 55 kilometers höjd. Mörkare stråk kommer från tjockare molnlager, och den mörka fläcken rakt över sydpolen är en gåta som forskarna hoppas att få svar på när sonden betraktar planeten på närmare håll.

I den slutliga banan kommer sonden att röra sig på mellan 66 000 och 250 kilometers höjd över Venus yta och härifrån ska planetens atmosfär studeras noga. Andra sätt att få kännedom om vår morgonstjärna finns inte, eftersom den gömmer sig inne i ett tjockt täcke av koldioxidmoln som hindrar det mesta av solstrålningen från att nå ner till ytan.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor