Bakterie hos insekt har minst arvsmassa

Japanska forskare har upptäckt att bakterien Carsonella ruddii har rekordliten arvsmassa.
Publicerad

Bakterien lever i symbios inuti vissa celler hos bladloppor, insekter som suger saft ur växter. Bakteriens DNA innehåller bara 159 662 kemiska ”bokstäver”, skriver forskarna i tidskriften Science. Det är mindre än en tredjedel av arvsmassan hos Mycoplasma genitalium, den tidigare innehavaren av rekordet.

– Organismer av det här slaget ställer frågor om hur man ska definiera liv, säger Siv Andersson, professor i molekylär evolution vid Uppsala universitet.

Bakterien är beroende av insekten för att överleva, och den kan vara på väg att bli en del av sina värdceller. Forskarna tror att mitokondrierna, ett slags kraftverk inuti våra celler, har utvecklats på samma sätt.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor