Svenskar förgiftade av ayurvediska preparat

I flera fall av blyförgiftning har källan visat sig vara alternativmedicinska kosttillskott.
Publicerad

Hösten 2005 blev en ung man utredd vid Yrkesmedicinska enheten, Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Misstanken var att han fått i sig bly på arbetet, men det visade sig i stället vara ayurvediska kosttillskott som låg bakom hans symtom. Preparatet Ayu 69 Shaktiton innehöll drygt 8 milligram bly per tablett. Den som under en vecka äter fyra tabletter om dagen får i sig en veckodos som är 60 gånger högre än vad Världshälsorganisationen, WHO, rekommenderar.

Vid utredningen såg läkaren Paula Sjöstrand att det fanns rapporter om liknande fall i bland annat Tyskland, Australien och USA.

– Bly är mycket skadligt för foster. Det gör att det är särskilt illa om kvinnor äter den här typen av preparat mot fertilitetsproblem, som jag såg exempel på från utlandet, säger hon.

När man väl hade fått upp ögonen för problemet visade sig ytterligare tre svenska förgiftningsfall kunna härledas till det alternativmedicinska preparatet. Försäljningen av Ayu 69 Shaktiton har nu stoppats i Sverige.

Vid Livsmedelsverket har man under hösten undersökt blyinnehållet i 14 andra ayurvediska preparat som går att köpa i butik. Alla visade sig innehålla bly, men i lägre halter än det preparat som orsakade förgiftning.

– Ett av preparaten, Haritaki extrakt, ger dock ungefär tre gånger mer bly än vad vi normalt får i oss via födan. Och eftersom vi bara analyserat preparaten med avseende på bly, vet vi inte hur det ser ut vad gäller andra metaller som arsenik, kadmium och kvicksilver, säger Kierstin Petersson Grawé, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Särskilt skadligt för foster och barn

Huvuddelen av blyet i blodet samlas i de röda blodkropparna, där det bland annat minskar bildningen av hemoglobin. Sedan lagras bly i skelettet.

Bly skadar nervsystemet och kan ge förvirringssymtom, balansrubbningar, förlamningar och påverka humöret. Foster och barn är extra känsliga.

Blyförgiftning kan även ge trötthet, blodbrist, kroniska njurskador, nedsatt aptit, förstoppning/diarré samt koliksmärtor.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor