Covid-19 kan skada moderkakan hos gravida

I sällsynta fall kan covid-19 hos gravida kvinnor leda till skador på moderkakan som gör att fostret måste förlösas i förtid eller till och med avlider.

Text Oskar Alex
Publicerad

Forskarna tror att viruset kan orsaka skador på moderkakan som leder till försämrad syretillförsel till fostret.
Bild: Getty images

En ny studie gjord vid Lunds universitet tyder på att covid-19 hos gravida kan leda till att foster, i mycket sällsynta fall, drabbas av allvarliga komplikationer och i värsta fall avlider.

I studien ingick 13 kvinnor från sju svenska förlossningsenheter. Majoriteten var i den sista tredjedelen av graviditeten. Alla hade sökt vård mellan augusti år 2020 och december år 2021 – oftast för att fosterrörelserna hade minskat eller upphört, berättar Mehreen Zaigham som är ST-läkare på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.

Kvinnorna visade sig vara lindrigt sjuka i covid-19 och samtliga var ovaccinerade. I totalt fem fall hade fostret avlidit i livmodern, i genomsnitt elva dagar efter kvinnans första covid-19-symtom.

Mehreen Zaigham är ST-läkare på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.
Bild: Skånes universitetssjukhus

Övriga barn förlöstes med kejsarsnitt efter att ha uppvisat tecken på syrebrist, i genomsnitt sex dagar efter mammans första symptom. Två av barnen avled senare på neonatalavdelningen.

Inflammerad moderkaka

Forskarna hittade viruset i moderkakan hos alla kvinnorna, och alla visade också tecken på inflammation.

– Moderkakorna hade en mycket kraftig beläggning av fibrin, en vävnad som inte kan ge något syre till fostret. Vi såg även att lagret som separerar mammans och fostrets blodcirkulation var förstört. När cirkulationen inte längre är separerad kan viruset gå över till fostret.

Forskarna kunde bekräfta att drygt hälften av fostren hade smittats av viruset i livmodern, men menar att mycket tyder på att det gällde alla foster.

Sammantaget talar resultaten för att covid-19 direkt orsakade de allvarliga komplikationerna, säger Mehreen Zaigham.

– Vi är väldigt säkra på våra slutsatser. Det finns heller inga andra sjukdomar som kan förklara bilden vi ser.

Hon understryker dock att fenomenet är sällsynt. Varför bara ett fåtal gravida tycks drabbas så hårt är ännu oklart.

– Trots fosterdöd eller tecken på syrebrist hos fostret var mammorna inte allvarligt sjuka i covid-19. Det är bekymmersamt och därför rekommenderar vi alla kvinnor som är eller planerar att bli gravida att vaccinera sig, även om de haft covid-19 tidigare.

Studien om covid-19 och allvarliga komplikationer vid graviditet är publicerad i tidskriften British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Redan i maj år 2020 sammanfattade Mehreen Zaigham forskningsläget kring graviditet och covid-19 i en artikel här på fof.se. Det bedömdes då osannolikt att en mamma kunde smitta fostret i livmodern.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Text Oskar Alex
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor