Antik måndator

Mekanisk maskin visar astronomen Hipparchos modell av himlavalvet.
Publicerad

Ett gammalt instrument, en antik analog dator, är mer sofistikerad än man tidigare trott. Det visar nya undersökningar med avancerad röntgenteknik i tre dimensioner.

För drygt hundra år sedan hittade några tvättsvampsdykare rester av ett instrument utanför den grekiska ön Antikythera som har kallats världens första dator, eller antikytheramekanismen. Den har daterats till första århundradet f. Kr., och användes förmodligen till astronomiska beräkningar av himlakropparnas rörelser och månens faser.

Nya rön visar att denna beräkningsapparat var långt före sin tid – komplexiteten i uträkningarna dök inte upp igen förrän tio sekler senare.

Mekanismen, som förmodligen användes för att upprätta almanackor för jordbruket och religiösa högtider hade minst 30, förmodligen upp till 37, handtillverkade kugghjul i brons. Dessa kopplades ihop på ett sofistikerat sätt för att följa de irreguljära månförflyttningarna över himlen, allt enligt den grekiske astronomen Hipparchos modell av himlavalvet.

Kanske var det själve Hipparchos som designade mekanismen, spekulerar forskarna. Man tänker sig att det romerska skeppsvraket utanför Antikythera, där mekanismen hittades, avseglade år 65 f.Kr. från Rhodos, som var Hipparchos hemvist.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor