Är mannen i graven Copernicus?

Porträttlikt fynd i katedral utanför Gdansk.
Publicerad

Var är världens mest berömda polack, Nicolaus Copernicus, begravd? Ingen vet det säkert än, men polska arkeologer pekar nu mot katedralen i Frombork, en stad vid Östersjökusten, öster om Gdansk.

Det var från den katedralens murar som Copernicus blickade mot natthimlen; teleskop var inte tillgängliga då. År 1543 chockerade han omvärlden när han lät trycka sitt pionjärarbete De Revolutionibus Orbium Coelestium. I det hävdade han något så oerhört som att jorden roterar runt sin egen axel, ett varv per dygn, och på ett år går den ett varv runt solen. Det var helt emot dåtida läror om jorden som världsalltets mittpunkt.

Under altaret i Fromborkkatedralen, bland ett hundratal andra gravar, har arkeologer hittat benrester av en 70-årig man, som de nu låtit undersöka. Polisen i Warszawa – ovetande om vem det kunde röra sig om – rekonstruerade mannens ansiktsdrag. Rätt porträttlikt, tycker många, med tanke på att det skiljer 30-40 år mellan porträtten av Copernicus och den döde.

Projektet fortsätter, men bara en DNA-analys kan nu ge ett säkrare svar. Problemet är att Copernicus var katolsk präst och alltså barnlös, liksom sin bror. Den närmaste släktingen var deras morbror, biskopen Lukas Watzenrode. Fast var hans grav finns vet ingen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor