Gömmer sig vatten under isen?

En gång i tiden flödade vattnet på Mars.
Publicerad

Men i dag är det som bortblåst, tillsammans med den skyddande koldioxidatmosfären som täckte planeten förr. Forskarna har länge trott att det var solvinden som bokstavligen blåste bort vattnet och luften, eftersom Mars saknar eget magnetfält. Jorden skyddas däremot av sitt magnetfält från solvindens elektriskt laddade partiklar som tvingas att vika av när de kommer i vår närhet.

Nu har dock svenska forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna visat att solvinden inte räcker som förklaring till försvinnandet. Utflödet är bara en hundradel av vad man har väntat sig, 20 gram Marsatmosfär per sekund, cirka 600 ton per år, enligt det svenskbyggda instrumentet ombord på den europeiska rymdsonden Mars Express. Hoppet står till att vattnet är kvar under Mars istäckta yta.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor