Utsläpp får grodor att byta kön

Grodor är känsligare för hormonstörande ämnen än vad som varit känt, enligt forskare i Uppsala.
Publicerad

Grodyngel som normalt skulle ha blivit grodhanar kan i stället bli honor om de simmar i vatten förorenat med p-pillerhormonet etynylöstradiol.

– Hangrodor får äggstockar i stället för testiklar, säger Cecilia Berg, ekotoxikolog vid Uppsala universitet.

Tillsammans med doktoranden Irina Petterson har hon visat att så lite som 18 miljarddels gram av hormonet per liter räcker för att grodorna ska byta kön. Mer än dubbelt så hög halt har nyligen uppmätts i vatten på väg ut från ett reningsverk i Karlshamn. Ännu högre halter har förekommit i ytvatten i Italien och floder i USA.

För drygt två år sedan rapporterade amerikanska forskare att ungefär en tredjedel av världens alla groddjur är hotade. Utdikning och stark UV-strålning är några av de möjliga förklaringar som har diskuterats.

– Hormonstörande miljögifter kan också vara en bidragande orsak, säger Cecilia Berg.

Avloppsvatten innehåller ofta hormoner från p-piller och p-plåster. I naturen finns också rester av industrikemikalier och bekämpningsmedel som visat sig ha liknande effekter.

Uppsalaforskarna har gjort experiment med både vanliga grodor och afrikanska klogrodor. De redovisar sina resultat i det senaste numret av tidskriften Environmental Toxichology and Chemistry.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor