Öka chansen att vinna i Memory

Antalet dolda par avgör om det lönar sig bäst att chansa eller spela fegt.
Publicerad

Vilka drag lönar sig bäst om man inte känner till Memorykorten på bordet? Den frågan har Erik Alfthan vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm svarat på. I sitt examensarbete lämnar han tips till Memoryspelare, som dock bara får vara två. När man har vänt ett kort som man inte har sett tidigare finns det två vägar att fortsätta spelet: antingen chansar man och vänder ytterligare ett okänt kort och hoppas få ett par. Eller så fegar man och vänder ett kort som båda har sett tidigare – då får inte heller motspelaren någon ny information.

Hur man bör göra för att vinna hänger ihop med om antalet par är udda eller jämnt på bordet när inget av korten ännu har vänts.

– Om antalet okända par är udda ska man under spelet använda strategin att chansa och vända ett okänt kort, om det är jämnt antal ska man fega, säger Erik Alfthan.

Hans beräkningar visar att om man följer strategin vinner man i 55 procent av spelomgångerna om man spelar mot en som bara chansar, och i 60 procent om den andra hela tiden fegar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor