Datorspel gör kvinnor mer lika män

Tio timmars skottlossning i datorn suddade ut skillnaden i rumslig förmåga mellan kvinnor och män.

Publicerad

Det här är en artikel från 2007.

En tidigare okänd skillnad mellan könen har upptäckts av psykologer i Kanada. De använde ett standardtest för uppmärksamhet i rummet som går ut på att snabbt avgöra var en prick dyker upp i ett mönster på en datorskärm.

Kvinnor träffade rätt i 55 procent av fallen, mot 68 procent för män. Det finns gott om undersökningar som visar just att män i genomsnitt lyckas något bättre än kvinnor i tester som gäller vissa rumsliga förmågor. Inget oväntat så långt, alltså.

De nya resultaten skulle ha kunnat bli ytterligare ett slagträ i debatten för dem som menar att gener och hormoner under fostertiden skapar två olika slags hjärnor: manliga och kvinnliga. Men ett ovanligt experiment förändrade bilden.

Under en månad fick tjugo kvinnor och män ägna tio timmar var åt att spela datorspelet Medal of honor: Pacific assault, som kräver intensiv vaksamhet för att kunna skjuta mot fiender som dyker upp ur alla tänkbara vinklar.

– Det hade en förvånansvärt stor effekt, säger Ian Spence, professor i psykologi vid University of Toronto.

Datorspelet höjde allas resultat i testet för uppmärksamhet i rummet. Kvinnorna blev så mycket bättre att skillnaden mellan könen försvann. Samtidigt minskade skillnaden i ett annat test som går ut på att rotera olika föremål mentalt, även om den inte försvann helt.

Det är känt att träning kan ge bättre resultat på olika psykologiska tester på kort sikt. Men en stor del av datorspelets effekt fanns fortfarande kvar efter fem månader, skriver Ian Spence och hans medarbetare i tidskriften Psychological Science.

– Det här är en intressant studie som talar för att tidigare erfarenheter kan vara en viktig förklaring till de könsskillnader som syns i psykologiska tester, säger Bertil Törestad, lektor i psykologi vid Stockholms universitet.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor