Pris för kunskap

Just vid pressläggningen av förra numret hade Forskning & Framstegs redaktion den stora glädjen att erhålla Nationalencyklopedins Kunskapspris.
Publicerad

Ceremonin ägde rum i Blå hallen i Stockholms stadshus, så det var onekligen Nobelstämning över Kunskapsgalan. Förutom en glasstayett av Bertil Vallien mottog vi en check på hela 250 000 kronor ur kronprinsessan Victorias hand. Vi hann precis få in en notis om priset längst bak i F&F 7/07 innan tryckpressarna startade.

Det blev inte många timmars sömn den natten, för klockan 07 på morgonen äntrade vi Silja Europa, Östersjöns största fartyg i linjetrafik, för en spännande kunskapskryssning. Fem forskare höll uppskattade föreläsningar inför nära två hundra kunniga och intresserade F&F-läsare – så intresserade att frågestunderna aldrig höll på att ta slut. Forskning & Framstegs kunskapskryssningar inleddes för ett år sedan i samband med vårt 40-årsjubileum och har gjort sådan succé att de har kommit för att stanna. Välkomna nästa år!

En av föredragshållarna på båten, slavisten Per-Arne Bodin, medverkar i detta nummer med en artikel om ett mycket okänt fenomen: galna helgon. Det är den sista artikeln av dem som vann pris i den manustävling vi anordnade med anledning av 40-årsjubileet. Två av de övriga båtföreläsarna, den nyligen Augustprisnominerade Staffan Ulfstrand och måltidsforskaren Richard Tellström, återkommer för övrigt med var sin artikel i nästa nummer.

Men redan i den utgåva du håller i handen, årets sista, har vi samlat en rad högintressanta och angelägna ämnen, både natur- och humanvetenskapliga. Vi på redaktionen ber att få tillönska givande läsning, tacka för i år samt hälsa alla nya och gamla läsare välkomna till ett spännande utgivningsår 2008: vår fyrtiotredje årgång!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor