Rik tarmflora hos spädbarn skyddar mot allergi

Tarmflorans utseende redan under första levnadsveckan spelar roll, visar svenska forskare.
Publicerad

Från tre hundra svenska, italienska och brittiska spädbarns blöjor togs prov under deras första levnadsvecka. När barnen sedan undersöktes vid 18 månaders ålder, visade det sig att de som haft flest slags bakterier i sin tarmflora hade färre eksem än övriga barn. Hos barnen med minst eksem kunde forskarna identifiera omkring tio grupper av bakterier i första levnadsveckans tarmflora, medan de barn som utvecklat allergier hade haft sju.

Skillnaden beror delvis på moderns tarmflora, som barnet kommer i kontakt med vid en vaginal förlossning.

– En diversifierad tarmflora tycks vara bättre på att stimulera immunförsvaret, som ju till stor del finns i tarmen, säger Caroline Karlsson, doktorand i livsmedelshygien vid Lunds universitet. Studien redovisas i Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor