Ansikts-googla efter släktingar och terrorister

Svensk avhandling gör datorn bättre på att känna igen ansikten.
Text Johan Falk
Publicerad

Med digital fotografering växer fotosamlingar lätt till ohanterlig storlek. För att hitta rätt bild blir man ofta tvungen att leta bland hundratals eller kanske tusentals bilder. Men nu gör en ny avhandling från Umeå universitet jobbet lättare.

Avhandlingen beskriver en metod för datorer att känna igen ansikten. Utifrån fotografier lär sig datorn ett antal karaktärsdrag i ett ansikte och kan sedan leta upp bilder som innehåller likadana ansikten.

– Det svåraste är att hantera bilder tagna ur olika vinklar, liksom att känna igen personer som har åldrats mellan fototillfällena. Andra utmaningar är skillnader i belysning, olika ansiktsuttryck och kraftigt smink, säger Hung Son Le som har skrivit avhandlingen och nyligen blivit doktor i bild- och signalbehandling.

Hans program baserar sig på en statistisk metod som kallas dold Markovmodell.

– Markovmodeller lär sig av exempel. Det speciella med mitt program är att det klarar av att söka effektivt utifrån en enda bild, säger Hung Son Le.

I tester av program för ansiktsigenkänning har det visat sig att Hung Son Les program är upp till 10 procent bättre än de metoder som tidigare var bäst.

– Men det finns fortfarande stort utrymme att förbättra tekniken för bilder tagna från sidan, säger Hung Son Le.

Programmet kan också söka igenom gruppbilder för att leta efter ett särskilt ansikte bland många andra. Det bygger på att en del av programmet letar efter generella ansiktsformer i bilder och en annan del analyserar fynden.

– Om det finns flera ansikten i en bild kommer alla att analyseras, säger Hung Son Le.

Programmet kan användas för att söka i fotosamlingar, eller kombinerat med övervakningskameror för att upptäcka misstänkta terrorister. En annan tilllämpning är datingservice, där man försöker hitta en partner som liknar en filmstjärna man är förtjust i.

– Min metod är fortfarande på grundforskningsnivå, men jag har haft kontakt med både svenska och utländska företag som är intresserade av den, säger Hung Son Le.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor