För 100 år sedan

Den 30 juni 1908 inträffade en explosion en knapp mil upp i atmosfären ovanför tajgan vid floden Steniga Tunguska i Sibirien.
Publicerad

Energin som utvecklades motsvarade en atombomb många hundra gånger kraftigare än den över Hiroshima. På ett område av 3 000 kvadratkilometer vräktes skogen omkull, utom precis rakt under smällen där stammarna blev stående med avskalade grenar.

Tunguskahändelsen är en av de allra största kända kollisionerna mellan jorden och en annan himlakropp under de senaste 100 000 åren. Tryckvågen registrerades två varv kring jordklotet. Länge trodde man att det var en komet, men sannolikt rörde det sig om en meteoroid av sten med cirka 60 meters diameter som förgasades på ett ögonblick.

Stoft som spreds upp i den övre atmosfären orsakade under några veckor ett fenomen som runt om i Europa kom att kallas de vita nätterna. Så här beskrevs de i Dagens Nyheter den 2 juli 1908: ”…ett för den tiden på dygnet [kl. 23] sällsynt starkt dagsljus, som höll sig kvar till långt efter midnatt. Det var så ljust att inemot kl. 12 föremålen gåfvo skarpa skuggor som midt på dagen…”

Platsen för Tunguskahändelsen är så otillgänglig att det dröjde till 1927 innan sovjetiska forskare kom dit. Den första internationella expeditionen anlände först sommaren 1990. Bland deltagarna fanns då astronomen Christer Andersson vid Onsala Rymdobservatorium i Göteborg, som i en artikel i Forskning & Framsteg 5/94 berättade om vedermödorna att ta sig dit och vad de fann på platsen.

Vad har hänt sedan dess?

– Forskare vid Università di Bologna har hittat stoft från meteoroiden som fastnat i kåda vid tiden för händelsen. Vidare tror de sig ha funnit en krater i en sjö, berättar Christer Andersson.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor