Kritiken mot väst analyserad

Publicerad

Litteraturvetaren Edward Saids bok Orientalism är numera en kulturvetenskaplig klassiker, där västerlandets tankefigurer om östern analyseras.

I denna lysande bok vänder två forskare på perspektivet och tittar på hur man från olika håll framställt västvärlden. Det handlar om en antimodern kritik där begreppet ”väst” fått symbolisera alltifrån förflackad ytlighet till ekonomisk imperialism. Ni känner nog igen bilden av den tomma, moderna västvärlden, med anonyma och syndiga storstäder, själlös rationalism, dekadent och ytlig konsumtionskultur, giriga roffare och sensationslystna medier. Kritiken – ofta med ett stänk antisemitism mellan raderna – handlar i grund och botten om den konservativa reaktionen på 1800-talets modernisering. Såväl konstnärlig modernism som modern naturvetenskap sågs som tvivelaktiga exponenter för det samhälle som tog form i industrialismens svallvågor.

Dessa fördomar mot västvärlden kallar Ian Buruma, professor i journalistik, och filosofiprofessor Avishai Margalit för occidentalism, och bland företrädarna hittar man Usama bin Ladin, Karl Marx, Adolf Hitler och Fjodor Dostojevskij.

En koncentrerad, konkret och föredömligt kort bok. Man kan säga mycket på 150 glest satta sidor, om man vill.

Occidentalism

Buruma, Ian & Margalit, Avishai
Natur och Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor