Kilometertjock is ska fånga budskap från rymden

Att analysera neutriner kan vara rätt sätt att höra vad utomjordingarna säger oss.
Publicerad

I över fyra decennier har mänskligheten lyssnat efter budskap från rymden men inget hört. Om utomjordingarna någonsin sänt signaler till oss så har det skett för döva öron. Det skulle kunna bero på att deras radio- eller ljusvågor störs på väg till jorden, eller på att vi lyssnar efter fel sorts signaler.

Nu har amerikanska forskare kommit på en alternativ signalöverföring: de smarta främlingarna skulle kunna använda neutriner som budbärare. Neutriner passerar det mesta utan att påverkas nämnvärt. Det gör dem å andra sidan otroligt svåra att fånga.

Kommer det en neutrino med energi på 6,3 petaelektronvolt kan den inte ha uppstått naturligt, resonerar forskarna. Däremot är det möjligt att tillverka en sådan neutrino på konstgjord väg, även om det kräver mycket energi. En avancerad civilisation borde klara detta.

Astronomerna bygger nu en kubikkilometer stor neutrinofälla i Antarktis is, som även kan utnyttjas för att fånga neutrinosignaler. Med tanke på att det tar cirka 100 000 år för en neutrino att med ljushastighet färdas tvärs över Vintergatan kan signalerna vara här närsomhelst.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor