Upplysande om alternativmedicin

Publicerad

Den fåniga svenska titeln till trots är detta en välskriven och välbehövlig bok. Samarbetet mellan vetenskapsjournalisten Singh och läkaren och forskaren Ernst har resulterat i en pedagogisk genomgång av vad den som funderar på att pröva alternativa terapier bör tänka på. De utgår från grundtesen att en viss behandling bör ha bevisad effekt för att den ska utgöra ett gott alternativ. Detta är dock inte alltid fallet, och ibland kan en alternativ terapi vara direkt farlig för patienten. Författarna går igenom homeopati, akupunktur, örtmedicin och kiropraktik och berättar om teorierna bakom dessa, hur behandlingen går till och vilka vetenskapliga belägg som finns för att metoderna är verksamma för olika syften. I en bilaga skriver de om ytterligare 36 terapiformer, från Alexanderterapi till öronljus.

En sådan här bok kan ha svårt att nå andra än de redan ”upplysta”, men vem tackar nej till en välment julklapp?

Salvekvick och kvacksalveri

Singh Simon & Ernst Edzard
Leopard

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor