Roligare att träna med teknik

Publicerad
**Kul träning.** Hanife Krasniqi visar hur apparaten fungerar – spelet kallas Boxning.
Bild: Högskolan i Skövde

Efter en stroke krävs idog träning för att återerövra förlorad rörlighet, och datorspel kan vara en väg. När tjugo strokepatienter i Singapore spelade Nintendo Wiis bowlingspel förbättrades rörligheten i överkroppen tydligt.

– Att träningen är rolig och att patienten får tydlig och snabb återkoppling på sina prestationer är viktigt, inte minst för personer med en hjärnskada, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Göteborgs universitet.

Hennes strokepatienter spelar spel med namn som Älgjakt på hösten hemma. När fem personer tränade i fem veckor var uppskattningen att de skulle träna en timme i veckan – det blev i genomsnitt 17! De flesta tyckte träningen var rolig, men:

– En patient tyckte det var obehagligt att vi kunde se om han inte tränat som han borde. Det är en faktor att ta med, säger hon.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor