Röntgenstrålar från tejp

Ett nytt och något oväntat sätt att skapa röntgenstrålar har upptäckts: vanlig tejp.
Text Johan Falk
Publicerad

Rullar du ut tre centimeter tejp i sekunden skapas tillräckligt stark strålning för att röntga ett finger – åtminstone om du gör det i vakuum.

En av teorierna för hur det går till är att plastfilm och klister blir olika laddade när tejpen rullas ut. Utan bromsande luft får elektroner som rusar från plast till klister så hög hastighet att de sänder ut röntgenstrålar när de fångas in.

I försök som redovisas i tidskriften Nature hade röntgeneffekten inte minskat nämnvärt efter tio in- och utrullningar av tejpen. De överraskade forskarna har nu ansökt om patent på en ny sorts röntgenkälla.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor