Äldsta sköldpaddan simmade

Världens äldsta fossil av en sköldpadda är 220 miljoner år gammalt och kommer från Kina.
Publicerad

Fossilet är det första kända från en sköldpadda vars sköld bara täcker delar av ryggen. Magen, däremot, är fullt bepansrad. Det tyder på att sköldpaddorna uppstod i vatten, enligt Xiao-Chun Wu, paleontolog vid det naturhistoriska museet i Ottawa, Kanada.

– På land är det viktigare att skydda ryggen, men om man simmar är risken störst att bli attackerad av rovdjur från bottnen, säger han.

Xiao-Chun Wu ingår i en forskargrupp som beskriver fossilet i tidskriften Nature.

Enligt forskarna visar fossilet att sköldpaddans skal har utvecklats ur ryggraden och revbenen. Vissa forskare har tidigare trott att skalet i stället har uppstått ur benplattor inbäddade i huden hos sköldpaddornas föregångare.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor