Svåra sjukdomar kan vara släkt

Enligt en svensk jättestudie har schizofreni och bipolär sjukdom en delvis gemensam genetisk orsak.
Publicerad

Med hjälp av det svenska flergenerationsregistret och slutenvårdsregistret har svenska forskare spårat två miljoner familjer med sammanlagt nio miljoner medlemmar. Bland dessa fick drygt 76 000 personer diagnosen schizofreni eller bipolär sjukdom mellan åren 1973 och 2004.

Forskarna kunde se att för den som har föräldrar, syskon eller barn med antingen schizofreni eller bipolär sjukdom är risken högre att själv drabbas av någon av dessa sjukdomar. Det tyder på att det finns en gemensam genetisk grund, resultat som presenteras i tidskriften Lancet. Detta utmanar tanken att det handlar om två skilda sjukdomar.

– Vi ifrågasätter att det är svart eller vitt och tror att det finns grå nyanser mellan de båda tillstånden vad gäller de bakomliggande orsakerna, säger Christina Hultman, professor i psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska Institutet.

Ärftligheten för de båda sjukdomarna visade sig vara lägre, cirka 60 procent, jämfört med de drygt 80 procent som forskarna tidigare räknat med.

– Vår siffra är nog mer korrekt eftersom vi har undersökt alla slags nära släktskap. Den högre siffran baserar sig enbart på tvillingstudier, säger hon.

Vilka gemensamma genetiska faktorer det kan handla om undersöker forskarna i pågående projekt.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor