Mörk materia ger sig tillkänna?

Svenska forskare avslöjar första tecknen på möjlig mörk materia.

Publicerad

Galaxhopen ZwCl0024+1652. Den mörka ringen ger en fingervisning om hur den mörka materien fördelar sig i galaxhopen.
Bild: NASA, ESA, M. JEE, H. FORD/J. H. UNIV.

Runt jorden färdas instrumentet Pamela på en rysk observationssatellit. Med instrumentet mäter astrofysiker vilka partiklar som finns i den kosmiska strålningen i jordens atmosfär. Där visade sig antalet infångade positroner, alltså positivt laddade elektroner, överstiga den förväntade mängden. En möjlig tolkning är att positronerna är en produkt av kollisioner mellan den mörka materiens okända partiklar i vår galax, Vintergatan.

Mörk materia finns överallt i rymden, men syns inte. Däremot visar studier av galaxerna att det måste finnas upp till fem gånger mer massa än astronomerna kan se för att förklara deras rörelsemönster.

– Vi kan ännu inte säga något om vad den mörka materien är, säger Mark Pearce, astropartikelfysiker vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Han leder den svenska delen av experimentet.

– Positronerna kan även komma från annat håll, till exempel från pulsarer, som är snabbt roterande stjärnor med extremt hög densitet. Och det kan finnas mindre kända källor, som vi först måste utesluta med hjälp av andra observationer.

De första preliminära resultaten publicerades nyligen i tidskriften Nature.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor