Så släcks myggans blodtörst
Stickmyggans dåliga rykte är välförtjänt
Ett flertal stickmyggsarter sprider allvarliga sjukdomar runt om i världen. Mest känd är malaria, som faktiskt var en vanlig sjukdom i Sverige fram till 1930-talet. Malaria orsakas av encelliga parasiter som sprids av stickmyggor inom släktet Anopheles – som fortfarande är en del av vår svenska fauna.
Den främsta orsaken till att malaria försvann här var troligtvis förändringar inom jordbruket. Utdikning av våtmarker minskade kläckningsmöjligheterna för stickmyggorna. Därtill kom förbättrade bostäder på landsbygden, liksom förbättrad djurhållning. Tillgång till läkemedel har också minskat risken för smittspridning.
Under senare årtionden har sjukdomsbärande stickmyggor spridit sig till nya områden i världen, vilket delvis kan kopplas till den pågående klimatförändringen. Detta har lett till att malaria och andra myggburna sjukdomar som dengue och gula febern i dag orsakar allvarliga epidemier.
Utöver detta har antalet zoonoser, det vill säga sjukdomar som sprids från djur till människa, ökat avsevärt. Exempel på dessa är Chikungunya-feber och Rift Valley-feber. Framför allt är det tropiska länder som sett denna ökning, men under de senaste åren har även västvärlden drabbats, exempelvis av Chikungunya-viruset som smittade mer än 250 personer i Italien under 2007.
I hela världen dör över en miljon människor av malaria varje år.