Tankeväckande om sömn

Publicerad
Var femte svensk lider av sömnproblem som kan kopplas till sjukdomar som övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och depression. Sömn 2009 är den första i en serie årsböcker om sömn. Boken är en antologi, skriven av elva svenska sömnforskare. I sexton fristående bidrag beskriver forskarna olika aspekter av sömn och sömnproblem. Vissa kapitel är extra tankeväckande, om hur vi lever så aktiva liv att vi inte har tid att sova, hur sömnproblem påverkar oss och vad god sömnkvalitet innebär. I boken finns även råd om sömnhygien och ett självskattningstest för sömnighet. Kapitlen om de psykologiska faktorerna bakom sömnbrist, snarkningar och sömnapné samt sömnproblem hos barn är bokens höjdpunkter. Det märks dock att boken är skriven av forskare, och ett minus är att den är så dåligt korrekturläst. Läsningen störs av felformulerade meningar och formmässig inkonsekvens mellan kapitlen. Det är synd.

Sömn 2009

Jan Ulfberg (red.)
Cirkad

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor