Rökning, men inte snus, ökar risken för MS

Svenska forskare visar att det inte är nikotinet som gör att rökare oftare drabbas av MS.
Publicerad
**Ärrad hjärna**. När myelinet äts upp bildas ärr i hjärnan. På denna avbildning gjord med magnetresonanskamera syns detta som rödgula fläckar.
Bild: Science photo library

I den största studien någonsin om orsakerna bakom multipel skleros, MS, fick drygt 900 nyinsjuknade patienter och 1 800 friska personer svara på en utförlig enkät, bland annat om sina tobaksvanor. Resultaten, som publiceras i Neurology, visar att rökning ökar risken för MS, mer ju fler cigaretter man har rökt. Men eftersom snus inte ökar risken får forskarna skrota tanken att det är nikotinets fel.

– Det finns andra möjliga förklaringar, som att rökning påverkar immunsystemet och att denna kroniska retning i sin tur gör att detta felaktigt börja attackera sig självt, säger Anna Karin Hedström, läkare och forskare vid Institutionen för miljömedicin, Karolinska Institutet i Solna.

Ytterligare en teori är att så kallat Epstein-Barrvirus (som orsakar körtelfeber) ökar MS-risken. Vissa delar av viruset liknar myelin – det skyddande fetthölje som omsluter nervtrådarna i hjärnan. När immuncellerna bildar antikroppar mot viruset kan dessa även fästa vid myelinet. Att så sker tolkar immunsystemet som att myelinet är främmande och bryter ner det, vilket ger ärr i hjärnan. Rökare drabbas oftare än andra av virusinfektioner i luftvägarna, eftersom rökning, förutom att påverka immunsystemet, även förstör flimmerhåren.

Multipel skleros är en komplex sjukdom, och flera riskfaktorer måste samverka för att en person ska drabbas, både miljöfaktorer och speciella riskgener. I ett nästa steg kommer forskarna att analysera hur just de som har riskgener påverkas av rökning.

– Om folk helt slutade röka, tror jag att vi skulle se mindre av sjukdomen MS, säger Anna Karin Hedström.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor