Sprutor botar färgblindhet

Aporna Dalton och Sam föddes färgblinda. Efter behandling med genterapi kan de nu se världen i färg.
Publicerad
**Färgtest**. Dödskalleapan Dalton lyckas bra i ett syntest som går ut på att peka på den del av skärmen som har avvikande färg.
Bild: Neitz laboratory

– De klarar färgtester precis lika bra som apor med fullt färgseende sedan födseln, säger William Hauswirth, professor i oftalmologi och molekylär genetik vid University of Florida i USA.

Dalton och Sam är dödskalleapor. De tillhör samma släkte som Pippi Långstrumps Herr Nilsson. Honorna är sällan färgblinda, men omkring en tredjedel av hanarna har mycket svårt att skilja mellan rött och grönt.

William Hauswirth och hans medarbetare behandlade aporna med genterapi. De sprutade in en ny gen i deras ögon. Genen gör så att näthinnan börjar tillverka ett ljuskänsligt protein (opsin) som de färgblinda aporna saknar.

Efter några månader kunde aporna för första gången reagera på mönster av färgprickar i ett test för färgblindhet. Mer än två år senare är apornas färgseende fortfarande normalt, enligt en rapport i tidskriften Nature.

Resultaten har förvånat många forskare. Den svenske Nobelpristagaren Torsten Wiesel visade i klassiska experiment med katter att den vuxna hjärnan inte kan utnyttja nervsignaler från ett öga som varit övertäckt under en kritisk utvecklingsperiod.

Trots det kan hjärnan hos en vuxen apa alltså hantera information från ögonen av en sort som den aldrig tidigare har stött på.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor