Håll ordning på var energin kommer ifrån!

Publicerad

I artikeln står: ”Elmotorer är mycket mer effektiva än förbränningsmotorer. I dag används omkring 40 TWh energi för personbilstransporter. Med plug in-hybrider skulle det minska till 10 TWh.”

Detta är ett missförstånd av skillnaden mellan TWh och TWhe. Till skillnad från bränslen finns inte elektricitet som råvara i naturen, utan en energiomvandling behövs. En normal verkningsgrad vid omvandling från ett bränsle till el är 38 procent. Om vi jämför i bränsleekvivalenter så skulle plug in-hybriderna dra 26 TWh, mer än dubbelt så mycket som påstådda 10 TWh.

Om alla bilar med andra förbränningsmotorer (mest bensin och etanol) i stället byttes ut mot dieselmotorer, som har dubbelt så hög verkningsgrad, skulle förbrukningen minska till något över 20 TWh, dvs. bättre än plug in-hybrider. För alla diskussioner om energifrågor är den viktigaste frågan ”Var kommer energin ifrån från början?”.

Inte ens om elen kommer från kärnkraft, vattenkraft eller solenergi är det så smart att påstå att elmotorer är mer effektiva än förbränningsmotorer, eftersom förbränningsmotorer inte går på el.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor